ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ & ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Empty classroom
  • Τ.Π. CLLD/LEADER Ν. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ  (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΠΑΑ) 2014-2020) της πράξης με τίτλο: Πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε θέματα πολιτικής προστασίας, περιβάλλοντος και οικολογικής συνείδησης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  (κωδικός ΟΠΣΑΑ 0010956847)
  • Εταίροι: ΟΤΔ Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας ΑΕ ΟΤΑ -Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο την εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα πολιτικής προστασίας και διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης όπως αυτή έχει διογκωθεί λόγω του προσφυγικού προβλήματος.

Τα αρνητικά γεγονότα που συμβαίνουν στην τοπική κοινωνία έχουν έντονες συναισθηματικές επιδράσεις στους μαθητές. Τα παιδιά αντιδρούν πολύ διαφορετικά από τους ενηλίκους αναφορικά με τις κρίσεις στην τοπική κοινωνία και σε παγκόσμια γεγονότα. Οι ενήλικοι υποθέτουν ότι τα παιδιά θα αντιδράσουν στις κρίσεις με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο αντιδρούν εκείνοι. Τα παιδιά δεν έχουν εμπειρικό πλαίσιο συναισθηματικών ή διανοητικών αναφορών με βάση το οποίο θα αντιληφθούν τα αρνητικά γεγονότα. Η άμεση αντίδραση ενός παιδιού σε μια τραγωδία είναι να την προσωποποιήσει. Αυτόματα σκέφτεται ότι το ίδιο ή ένα παρόμοιο γεγονός πρόκειται να συμβεί σε αυτό. Από φόβο προσωποποιεί την τραγωδία.

 Για το σχολείο η πιο αποτελεσματική μέθοδος να διαχειριστεί καταστάσεις κρίσης είναι να παρέχει πληροφορίες στους μαθητές σχετικά με την κρίση (Brock, & Jimerson, 2015). Με την πληροφόρηση των γεγονότων που σχετίζονται με μια κρίση  τα παιδιά αποκτούν γνώση και η γνώση αυτή έχει καθησυχαστική επίδραση. Απαραίτητο είναι το σχολείο να αναλάβει το ρόλο της σωστής πληροφόρησης και να μη θεωρήσει ως δεδομένο ότι οι μαθητές θα ακούσουν για τη κρίση από άλλες πηγές, όπως οι γονείς, οι εφημερίδες το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση. Καθώς το σχολείο  κατέχει ισχυρή θέση στη ζωή ενός παιδιού,  οι  πληροφορίες που προέρχονται από αυτό θεωρούνται αξιόπιστες και έγκυρες όσο και το περιεχόμενο των διδασκόμενων μαθημάτων. Έτσι λοιπόν, το σχολείο οφείλει να λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος και να αποπνέει το αίσθημα της εμπιστοσύνης και ασφάλειας, παρά τα γεγονότα που συμβαίνουν έξω από τους χώρους του.

Μέρος των βιωματικών συναντήσεων θα είναι και η χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας Virtual Reality (εικονικής πραγματικότητας). Η εφαρμογή της θα γίνει με ειδικό εξοπλισμό VR, ο οποίος θα περιλαμβάνει κινητά τελευταίας τεχνολογίας και ειδικά σχεδιασμένα, συμβατά γυαλιά, τα οποία επιτρέπουν στον χρήστη να παρακολουθεί βίντεο 360 μοιρών και 3D.

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑ Σ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο των θεμάτων πολιτικής προστασίας θα ενημερωθούν τα παιδιά για διάφορες μορφές φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές), θα εμπλακούν με βιωματικό τρόπο σε υποθετικά σενάρια αντιμετώπισης τους και θα ευαισθητοποιηθούν για τα θύματα αντίστοιχων μορφών καταστροφών.

1η θεματική ενότητα: Φυσικές καταστροφές

Γνωστική κατανόηση συγκεκριμένων ειδών φυσικών καταστροφών και αντιμετώπισή τους

Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τα διάφορα είδη καταστροφών.

  • Συζητάμε με τα παιδιά και ανταλλάσσουμε απόψεις και γνώσεις για τα είδη καταστροφών
  • Εξηγούμε τις καταστροφές με τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών, χρησιμοποιώντας κατάλληλο υλικό (εικόνες, σκίτσα, σχετικά βίντεο εικονικής πραγματικότητας)
  • Ενημερώνουμε για κατάλληλους τρόπους αντίδρασης
  • Τα παιδιά συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες πρόληψης και προστασίας από τα καταστρεπτικά γεγονότα

2η θεματική ενότητα: Περιβάλλον και τεχνολογικές καταστροφές

Γνωστική κατανόηση των τεχνολογικών καταστροφών και η διάσταση της προστασίας του περιβάλλοντος ως μορφή πρόληψής τους.

  • Συζητάμε με τα παιδιά και ανταλλάσσουμε απόψεις για τη σημασία της προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος
  • Εξηγούμε τις καταστροφές που προκαλούνται λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον, με τρόπο που ταιριάζει στην ηλικία των παιδιών, χρησιμοποιώντας κατάλληλο υλικό (εικόνες, σκίτσα, σχετικά βίντεο εικονικής πραγματικότητας)
  • Τα παιδιά συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίησή τους για τη μόλυνση του περιβάλλοντος

3η θεματική ενότητα: Άνθρωποι σε κρίση, το παράδειγμα των προσφύγων.

Γνωστική κατανόηση του όρου ανθρωπιστική κρίση, επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς, έκφραση συναισθημάτων και ανταλλαγή εμπειριών.

  • Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τι είναι ανθρωπιστική κρίση.
  • Συζητάμε με τα παιδιά και εξετάζουμε τις στάσεις τους απέναντι στους πρόσφυγες.
  • Εξηγούμε τις συνθήκες πολέμου που βίωσαν και τους ώθησαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και τις συνδέουμε με αντίστοιχες εμπειρίες των Ελλήνων.
  • Παρουσιάζουμε στοιχεία του πολιτισμού των προσφύγων και εστιάζουμε στον σεβασμό και την αποδοχή της διαφορετικότητάς τους.
  • Τα παιδιά συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίησή τους απέναντι στο διαφορετικό.

Κλείσιμο του προγράμματος

Σύνοψη του προγράμματος και συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την αξιολόγησή του από τα παιδιά.